Sterilizátory vzduchu. Ako si vybrať a čoho sa vyvarovať?

Veľa z Vás nás kontaktuje s otázkou, ako sa zorientovať v ponuke sterilizátorov vzduchu pre živú prevádzku (za prítomnosti ľudí). Rozhodol som sa preto Vám napísať tento krátky blog, kde sa Vám pokúsim všetkým odpovedať.


Zhrnutie na úvod:

  • Hľadajte zariadenia podľa fyzických vlastností – čo zariadenie naozaj fyzický robí, vyvarujte sa klamlivým obrázkom.
  • Nepoužívajte zariadenia, z ktorých je vidieť prenikať modré svetlo!!!
  • V prípade germicídnych žiaričov platí, že šetriť neznamená kúpiť lacno.


Sterilizátor vzduchu si zaobstaráte, ak sa potrebujete chrániť a znížiť riziko prenosu napríklad ochorenia COVID-19, ale aj chrípky, či bakteriálnej infekcie. Úloha tohto prístroja je teda likvidovať tieto mikroorganizmy vo vzduchu v maximálnej možnej miere.

Na trhu je dostupná celá rada sterilizátorov, tiež nazývaných germicídnych žiaričov. Reč je samozrejme o uzatvorených žiaričoch, ktoré umožňujú dezinfekciu vzduchu za prítomnosti ľudí. Na tento účel sa využíva technológia UV-C svetla (alebo tiež nazývaného "žiarenia"). UV-C má schopnosť „rozbiť“ DNA vírusu, tým mu znemožniť množenie sa a nakoniec jeho samotný úhyn. Ak máte záujem sa o téme dozvedieť viac, pozrite si môj iný blog na podobnú tému https://athmoss.sk/blog/ako-na-%C4%8Distenie-a-dezinfekciu-vzduchu, prípadne si môžete prezrieť videá, napríklad https://www.youtube.com/watch?v=D23_6EytyF4. Na danú tému existuje nespočet vedeckých štúdií.

Kľúčová vlastnosť každého dobrého uzatvoreného žiariča je fakt, že tento nesmie emitovať žiadne UV-C svetlo mimo svojej konštrukcie. Avšak, tak ako u všetkých produktov a výrobkov, aj v prípade germicídnych žiaričov sa vyrába a predáva kade čo. Sú na trhu naozaj vysokokvalitné zariadenia, ktoré sú vybavené dezinfekčnými UV-C komorami s úplným oddelením od okolitého prostredia. A samozrejme sú aj také „špičkové“, z ktorých počas prevádzky vidíte svietiť modré svetlo. Stretol som sa dokonca aj s tým, že mi výrobca tvrdil, že sa jedná o „odrazené UV-C, ktoré nie je nebezpečné“. Bohužiaľ to nie je pravda. Ak vidíte modré svetlo, nepoužívajte takéto zariadenie, pretože Vaše oči, pokožka a telo je vystavené UV-C žiareniu. Toto žiarenie rozkladá akýkoľvek organický materiál a v určitej dóze aj Vašu pokožku, sietnicu, atď. Vyvarujte sa takých zariadení a ak ho máte v záruke, doporučujem Vám obrátiť sa na Vášho predajcu so žiadosťou o vrátenie peňazí.

Tabuľka odrazivosti UV-C žiarenia (253,7nm) pre vybrané materiály [1]


Hliník           

65-75%

Nerez (rôzne triedy)

20-28%

Kov (podľa úpravy)

50-60%

Biely písací papier

25%


Vedeckými štúdiami bolo dokázané, že samotná dezinfekcia na báze UV-C nestačí v prípade uzatvorených typov sterilizátorov.[2] Je potrebné vzduch aj čistiť, teda filtrovať mechanicky. „Patogénne mikroorganizmy sa do vzduchu dostávajú predovšetkým dvomi spôsobmi: usadené na časticiach prachu a rozptýlené v drobných kvapôčkach, ktoré vyletujú z úst infikovaných osôb pri kýchaní, kašľaní a pod.“ [3] Vírusy tak cestujú na podstatne väčších časticiach ako sú oni samotné. Napríklad SARS-CoV-2 vírus (pôvodca ochorenia COVID-19) je približne 120nm veľký (0.12µm). Vie sa pohybovať na časticiach (kvapôčkach) o veľkosti približne 2-5µm a viac. Dnes veľmi účinné HEPA filtre dokážu odfiltrovať 95~99% častíc väčších ako 0,3 µm a teda efektívne zabránia šíreniu vírusov. Akékoľvek častice „uväznené“ v uzavretých germicídnych žiaričoch s HEPA filtrom sú tak potom vystavené značnej dóze UV-C, čo ich spoľahlivo zahubí. Samotný HEPA filter má len schopnosť mechanického „záchytu“, nevie zahubiť mikroorganizmy. Preto je potrebné spojiť tieto 2 technológie (UV-C a HEPA).

nakres_hepa_virusyjpg

Tu chcem podotknúť, aby ste si dávali pozor na tzv. uzatvorené germicídne žiariče bez akejkoľvek filtrácie. Hubenie vírusu je funkcia dávky UV-C v mJ/cm2 , inak nazývaná aj dóza. Teda dávka UV-C a čas (podobne ako pri varení, teplo a čas). Ak nemáte filter, nemá vírus mechanicky vnútri stroja čo zachytiť a vzduch okolo trubíc môže prúdiť tak rýchlo, že sa nedosiahne potrebná dóza na inaktiváciu vírusu. Výkon UV-C v tomto prípade môže byť ohromný, ale je to ako chcieť uvariť mäso za 1 minútu. Ale poviete si, že nie vo vode 90°C, ale pri 200°C. No jednoducho ho neuvaríte,  pretože sa Vám voda vyparí. Skrátka potrebujete podstatne dlhší čas. Preto si pozorne čítajte technické prospekty strojov, či obsahujú HEPA filter.

Tie naozaj špičkové stroje obsahujú aj tzv. predfilter. Tento odstráni z filtrovaného vzduchu veľké častice ako prach, vlasy, mikroskopické kúsky kože atď. Takéto organické látky sa navyše vedia rozkladať pod vplyvom UV-C na zlúčeniny síry, čo potom môže značne zapáchať. Preto je predfilter určite dobrá voľba.

Čističky vzduchu ešte zvyknú mať uhlíkový filter, čo sú v podstate guličky uhlíka v určitej forme (napr: plastovom obale so sieťkou). Tento filter má význam, ak by ste chceli pohltiť napr: cigaretový dym. Vnímanie zápachu je dosť individuálna záležitosť, z mojej skúsenosti s aplikáciou rôznych typov uhlíkových filtrov a rôznych hrúbok (výkonov) sme sa nedopracovali k nejak ohromným výsledkom. Možno aj preto, že navrhujeme zariadenia predovšetkým na dezinfekciu vzduchu do nefajčiarskych priestorov a priestorov, kde sa nenachádzajú zvieratá (domovy dôchodcov, mestské úrady, školské vestibuly, banky, čakárne či výrobné haly).

V ostatnom rade je veľmi dôležitá montáž. Sú prístroje, ktoré je možné umiestniť len na stenu. Sú tie, ktoré len mobilne. A sú tie, ktoré sú flexibilné. Z našej skúsenosti vieme, že napríklad Domovy dôchodcov nemôžu mať prístroje na mobilných stojanoch z dôvodu pohybu imobilných pacientov. Montáž na stenu je tu kľúčová. V škole je potrebný mobilný stojan na presun medzi triedami. Preto je rozumné zvoliť prístroj, ktorý má viacero možných inštalácií. Budete tak flexibilný pri nákupe aj po dlhšej dobe používania.

Na záver často kladená otázka: Či uzatvorený germicídny žiarič je všeliek a zabráni prenosu vírusu či baktérií? Odpoviem, že nie je to všeliek. Tieto prístroje nasajú do seba okolitý vzduch, vydezinfikujú ho a očistený ho vrátia spät do miestnosti (ak je zariadenie vybavené potrebnou filtráciou) toto spoľahlivo zabráni šíreniu v prípade, že vzdialenosť medzi infekčnou osobou a potencionálnymi nositeľmi je dostatočná. Určite Vás zariadenie neochráni, ak bez rúška sedíte vedľa infekčnej osoby, ktorá si na Vás kýchne. Najlepšia je kombinácia – dezinfikovať ruky, rúško a kontinuálne čistiť a dezinfikovať vzduch. Vhodným umiestnením uzavretého germicídneho žiariča dosiahnete správnu cirkuláciu vzduchu a tým nasatie vydýchnutých kvapôčok od ľudí a ich priamu dekontamináciu. Takto viete naozaj minimalizovať možný prenos ochorení. Navyše aktívnou filtráciou (HEPA) viete minimalizovať častice vo vzduchu, ktoré pôsobia ako „dopravné prostriedky“ pre vírusy a baktérie.

 

Verím, že tento blog je pre Vás prínosom. V prípade otázok som Vám k dispozícií na emailovej adrese phrubina@microwell.sk.
DSC_0216_orez_mpng
Ing. Peter Hrubina
vedúci úseku odvlhčovačov a tepelných čerpadiel


[1] Ultra-Violet Reflecting Power of Aluminum and Several Other Metals; W.W. Coblentz and R. Stair.

Using UV Reflective Materials to Maximize Disinfection, Application Note AN011, 16.06.2016, Crystal IS.

 [2] (Setti et all); Talianska spoločnosť pre environmentálnu medicínu (SIMA).


[3] Dezinfekcia vzduchu, Miroslav Zikmund, str. 202.