Má vyžarovať modré svetlo z germicídneho čističa?

Modré svetlo, ktoré produkujú germicídne žiariče čističiek vzduchu, je ich vedľajším produktom.

UV-C žiarenie s vlnovou dĺžkou 253,7 nm ničí mikroorganizmy baktérií, vírusov, spór, húb, plesní a roztočov.

Je tento dezinfekčný systém účinný?

Viaceré organizácie a rady s globálnym dosahom, ako napríklad WHO, EPA, CDC, ASHRAE, IUVA a mnoho ďalších, odporúčajú na účinnú dezinfekciu prostredia používať zariadenia na báze UV-C žiarenia. Medzinárodná ultrafialová asociácia IUVA (International Ultraviolet Association) na základe existujúcich dôkazov uverejnených na svojej webovej stránke nabáda na používanie germicídnych žiaričov za účelom dezinfekcie vzduchu a zabránenie tak šíreniu vírusových a bakteriálnych infekcií.

Sú ale UV-C dezinfekčné zariadenia bezpečné?

UV-C svetlo je oveľa „silnejšie“ ako bežné slnečné svetlo a môže spôsobiť závažnú reakciu pokožky podobnú spáleniu. Účinok na rohovku sa nazýva fotokeratitída, ktorá je známa aj ako blesk zvárača alebo snežná slepota, je ako spálenie oka od slnka. Preto je pri všetkých dezinfekčných zariadeniach potrebné brať do úvahy všeobecnú zdravotnú bezpečnosť ľudí .

Z kvalitného germicídneho čističa vzduchu, ktorý sa má používať za prítomnosti ľudí nesmie modré svetlo, ktoré je ich vedľajším produktom, vyžarovať von. Ak ste teda v miestnosti, v ktorej je zapnutý germicídny žiarič, uistite sa, že nevidíte žiadne modré svetlo, ktoré by z neho vyžarovalo a mohlo takto spôsobiť vážne zdravotné problémy.

UV-C trubice v germicídnych čističoch vzduchu ATHMOSS a ATHMOSSphere od Microwellu sú bezpečne umiestnené v uzavretej dezinfekčnej komore, ktorá je navrhnutá tak, aby mimo svojej vnútornej konštrukcie nevypustila žiadne svetlo UV-C. Použitie tohto germicídneho čističa vzduchu je teda úplne bezpečné aj za prítomnosti ľudí.